Pandišanj 2 

Potaknuta divnom božićnom čestitkom udruge Deša, na kojoj se nalazi ričeta slastičarne Pupica za primorski pandišpanj, posegla sam u babinu bilježnicu za župskim… U Župi je pandišpanj slastica koja se smatrala kultnom, kako nekada, pa tako i do današnjih dana. Svaka festa, vjenčanje, krštenje, svetac nije mogao proći bez fijelice ove divne jednostavne torte. Dragi moji čitatelji bloga i članovi facebook grupe upravo ovom krasoticom vam želim čestitati blagdane i zahvaliti vam što me pratite. Nazdravlje vam bilo novo ljeto!

Sastojci:

 • 10 domaćih jaja iz ekouzgoja
 • 10 ožica cukara
 • 8 ožica brašna
 • korica jednog neprskanog lemuna ili naranče po želji
 • kupica ruma ili prošeka
 • malo cukara u prahu za posipanje

Pandišanj

Priprema:

Najprije izvadite jaja iz frižidera i sve ostale sastojke da se ugriju na sobnu temperaturu. Nakon uru-dvije kad su se jaja ugrijala, u posudu stavite jaja i cukar. u babinoj ričeti piše da trebate batiti žicom, međutim, ja sam se prilagodila suvremenoj tehnologiji. Pošto ćete morati jako dugo batiti, bilo bi dobro da imate samostojeći mikser, tako da on sam vrti dok vi pripremate ostalo. Jaja i cukar batite na najvećoj brzini barem petnaest minuta, tako da pobijele i stvori se kompaktna gusta, a ipak glatka smjesa. Sad dodajte koricu i rum, malo još miješajte i smanjite brzinu na najmanju. Dodajte ožicu po ožicu prosijanog brašna.

Kalup od 26 cm lagano namastite maslom i obložite papirom za pečenje (i dno i obruč). Ulijte lagano ubaćeno tijesto. Pecite na 150-160°C oko uru robe jer se mora više sušiti nego peći. Nikako ne otvarajte peć. Kad je gotovo, ugasite špaher, ne otvarajte vrata i ostavite pandišpanj da se ohladi. Kad se prohladio, prebacite ga na pjat za serviranje i pospite cukarom u prahu.

Pandišanj 1

U slast!

4 Responses to “Pandišpanj”

 • Rea says:

  Lijepo je vidjeti jedan dubrovački blog s autohtonim receptom..(ok, pan d’espagna i nije toliko dubrovački) ali sam uživala u njemu (namazanom mermeladom) kad bi mi ga none napravila…

  • Anita Grbic says:

   U Župi je isto tako, pandišpanj je posebna kategorija slastica. Uvijek ti okusom vrati lijepe slike djetinstva. Pratite i dalje objave jer ovim komentarom sudjelujete u nagradnoj igri koja završava 15.3., pa možda budete sretni dobitnik.
   Lijep pozdrav,
   Anita

 • Silvija says:

  Pravila sam ga po ovom receptu,ali papir za pečenje sa strane se malo iskrivio prema unutra(a bio je pleh namašćen i lijepo se zalijepio i preko ruba)tako da je pandišpanj pao i ostao tanak,sve drugo sam sljedila upute,batila dovoljno dugo,ne otvarala,čekala da se prohladi itd,ali je pao,molim savjet,gdje sam pogrješila.Inače ga obožavam ali mi nekako ne uspije ostat dovoljno visok(pleh 26cm).Neka mi netko reče u čemu je caka.

  • Anita Grbic says:

   Draga Silvija,
   ne znam u čemu je problem. Ni meni ne uspije uvijek jednako, jedino što mogu reći je da ne odustajete u namjeri da ga često pravite jer s vremenom uhvatite ruku i bude bolji. Što se tiče pleha, pokušajte ga obložiti pažljivo papirom za pečenje sa svih strana, tako da skrojite papir po dnu i stjenkama pleha, a kako to napraviti možete vidjeti u nekim starijim postovima torti.

Leave a Reply

Kategorije
Oglas