Teatar torta

Donosim vam ričetu za jednu jednostavnu, ali vrlo ukusnu torticu… Neki ovu tortu zovu Teatar torta jer se može naći na karti slastica restorana Teatar, a neki koji nisu iz Grada, zovu je i Dubrovačka torta. Zanimljiva je u tome što se radi ista smjesa i za biskvit i za kremu, jedna se polovina peče, a druga hladna stavlja kao krema.

Sastojci:

  • 8 kom svježih jaja
  • 30 dkg cukara u prahu
  • 30 dag kvalitetne čokolade s barem 52%
  • 20 dag mljevenih mjendula (lješnjaka ili oraha što više volite)
  • 30 dag maslaca
  • 2 dl vrhnja za šlag
  • 1 kremfix + 1 žlica cukara za šlag

Priprema:

Sastojci za izradu biskvita i kreme su isti. Odvojite 8 bjelanjaka od žutanjaka i izradite ih u snijeg. U drugoj posudi izmiksajte  žutanjke i cukar u prahu dok ne pobijele. Rastopite čokoladu i polako miješajući dodajte joj baćene žutanjke i mljevene mjendule. Na kraju, pažljivo ožicu po ožicu, smjesi dodajte snijeg od bjelanaca. Maslac ostavite na sobnoj temperaturi.

U drugoj posudi izbatite maslac. U izrađeni maslac polako dodavajte smjesu od jaja, čokolade i mjendula i sve lagano sjedinite. Smjesu podijelite u dva jednaka dijela. Jedan dio smjese stavite u okruglu formu za tortu Ø26 cm i pecite na 200°C oko 20-tak minuta u prethodno zagrijanoj pećnici, najbolje ga provjeriti čačkalicom je li dovoljno pečen. Drugi dio smjese ili kreme stavite u hladnjak da se dodatno stvrdne.

Na ohlađeni biskvit stavite kremu iz hladnjaka i na vrh stavite tučeno vrhnje za šlag izrađeno po želji s malo cukara i kremfixom.

Ispečen biskvit možete odmah prebaciti na okrugli podložak i ohladiti, zatim staviti obruč od kalupa oko biskvita i staviti kremu, a možete i ovako kao što sam ja radila, skinuti papir za pečenje s biskvita, sve vratiti u kalup, filovati i kad se ohladi prebaciti na pjat.

Moja tortica je išla za rego za jednu vrlo ugodnu posjetu i večeru, tako da sliku komada imam samo s mobitela.

U slast!

p.s. Ovaj jednostavni recept donosim na Tanjinu zamolbu. Jesi li zadovoljna, je li dovoljno jednostavan? 😉

This slideshow requires JavaScript.

Leave a Reply

Kategorije
Oglas