Slideshow

Imala sam nekoliko izazova u spravljanju slastica, neke još nisam savladala, a jedan od onih koje sam uspjela savladati je ova divna torta, koju Vam predstavljam danas. Mogu reći bez imalo skromnosti da sam iznimno ponosna na moju izvedbu ove torte-remek djela.

Već neko vrijeme razmišljam o rabskoj torti, slatkom suveniru s otoka Raba, koja mi se strašno svidjela svojom originalnošću i bogatstvom okusa i arome. Kupiti je možete samo u rijetkim, dobro opremljenim butigama s domaćim suvenirima ili ako vas put odvede na otok Rab. Prvi put sam je kušala na Mediteranskom sajmu na Babinu kuku, gdje ih je nudila rapska slastičarnica „Vilma“, i totalno se zaljubila u nju.

Naravno, da kao kod mnogih drugih starinskih recepata, i ovaj nosi zanimljivu priču nastanka. Vjeruje se da je rapska torta, kao simbol vrhunskog deserta, prvi put poslužena 1177. godine papi Aleksandru III., prigodom blagoslova rapske katedrale Uznesenja Marijina, a sigurno je da se rabska torta radila kao specijalitet i za vrijeme vladavine Venecije prije više od tristo godina u kućama bogatih rapskih patricija. Tradicionalno se i od davnina radi u obliku puža i u obliku prutića, a u novije vrijeme i u obliku klasične torte ili u obliku srca. Svi mirisi, okusi Primorja, iskustvo, vještina izrade njegovana stoljećima, ugrađeni su u sklad nazvan Rabska torta.

Zahvaljujući Lilly-cool i Umag-280, članicama s Coolinarike, koje su tako nesebično podijelile svoje recepte ove izvrsne torte s nama, ali i video isječku slastičarnice „Vilma“, na kojem se može vidjeti postupak izrade, odvažila sam se napraviti je, pa taman i pod cijenu neuspjeha. Mogu reći da sam prezadovoljna ishodom, ovi moji „prvi mačići“ nisu bili za baciti. Radila sam puža (složenija verzija) i od viška tijesta i nadjeva jedan prutić. Okus je divan, božanski, a za sljedeći put ću još malo bolje napraviti čipkicu jer stvarno treba biti vrlo tanko tijesto i pažljivo je grešpati oko rubova torte.

Nadam se da će netko od Vas biti inspiriran mojim receptom, koji je kombinacija dvaju recepata vrsnih majstorica s Coolke.

Link za  video isječak izrade torte slastičarnice „Vilma“.

Za tijesto:

 • 260 g brašna
 • 2 vanilin šećera
 • 2 veća jaja
 • 40 g masti (može i masla)
 • 2 žlice mlijeka
 • 1 žlica maraskina
 • 1 žlica vode
 • prstohvat soli

Za nadjev:

 • 400 g oguljenih bijelih mjendula
 • 400 g šećera
 • 50 ml maraskina
 • 3 jaja
 • 1 žlica naribane korice naranče
 • 1 žlica naribane korice limuna

Za ukrašavanje i posipanje:

 • 6 kom oguljenih bijelih mjendula
 • šećer u prahu

Priprema:

U zdjelu stavite brašno, vanilin šećer i prstohvat soli pa izmiješajte. Zatim dodajte jaja, otopljenu mast, mlijeko, vodu i maraskino i umijesite glatko tijesto. Pripremljeno tijesto umotajte u prozirnu foliju i neka odstoji u hladnjaku 1 sat (slika 1).

Dok se tijesto hladi sameljite oguljene mjendule, dodajte šećer, maraskino, jaja i naribane korice naranče i limuna. Smjesu rukom izmiješajte da se sjedini (slika 2).

Ja sam koristila kupljene oguljene mjendule jer ako ih sami gulite u vreloj vodi, morate računati da se dan-dva moraju prosušiti prije mljevenja.

Tijesto podijelite na pola. Zatim na pobrašnjenoj podlozi polovicu tijesta pobrašnite i izvaljajte tanko kao za pastu, te ga uz pomoć šireg kista očistite od brašna (slika 3) i premjestite na lim na papir za pečenje.

Kotačićem iscrtajte krivulju u obliku velikog puža s razmakom od 5 cm između svake paralelne zavojite krivulje. Nježno na rezu krivulje razmaknite tijesto da se napravi razmak od 1,5 cm (slika 4).

Raspodijelite nadjev po pužu oblikujući ga najprije prstima u valjčiće, a zatim ga uz pomoć dva pantarula nježno poravnajte po pužu (slika 5) te išarajte po vrhu. Na podlozi (pužu) neka obavezno ostane čisti rub od 1 cm na koji će se uz nadjev lijepiti ukrasne trake. Ovaj rub namažite malo vodom, da bi se što lakše čipka ljepila za njega.

Preostalo tijesto sjedinite, pobrašnite, izvaljajte na tanko kao za pastu, dobro očistite od brašna i kotačićem izrežite trake širine 2 cm (slika 6). Svaku ukrasnu traku, započevši od sredine, zupčasto nabirite prstima i pritišćite, odnosno lijepite za podlogu i uz rub torte sve naokolo (slika 7). Ukrasite tortu na početku i na kraju puža s 3 ili 4 cijela oguljena mjendula (slika 8).

Tortu stavite peći (slika 9) u zagrijanu pećnicu s funkcijom ventilator na 100°C oko 30 minuta ili bez funkcije ventilator na 130°C oko 40 minuta. Pečenu tortu posipajte šećerom u prahu i pustite da se ohladi (slika 10 i 11).

Režite je na prutiće široke 3-4 cm i uživajte u bogatstvu okusa (slika 12).

U slast!

Za Božić sam svojim bližnjima odlučila regalati ovu divnu tortu, a ovako su izgledali slatki zamotuljci:

Leave a Reply

Kategorije
Oglas