Recept za ovu divnu tortu preuzela sam sa Coolinarike, a autorica mu je Superkemija, uz neke moje sitne adaptacije. Već duže vrijeme sam se divila ovoj ljepotici i čekala priliku da je isprobam napraviti. Končano mi se ukazala dovoljno svečana, tako da sam je radila, što možete vidjeti u filmu. Uživajte!

Sastojci:

Tijesto:

 • 8 velikih jaja
 • 8 ožica cukara
 • 8 ožica glatkog brašna
 • malo masla za premazivanje papira za pečenje

Krema:

 • 500 g maslaca
 • 300 g mliječne čokolade
 • 200 g čokolade za kuhanje
 • 2 žutanjka
 • 150 g cukara u prahu

Karamel:

 • 200 g kristal cukara

Dekoracija:

 • po želji sitno rezani bademi/orasi/lješnjaci
 • ili listići badema/čokolade

Priprema:

Da olakšamo pravljenje većeg broja kora, prvo treba izrezati 8 komada papira za pečenje duljine otprilike 28-30 cm, na svaki papir običnom olovkom iscrtati krug promjera 26 cm. Crtajte oko okruglog kalupa i iscrtavajte onu stranu papira koja se savija u rolicu. Sad papire okrenite s one strane gdje nema tragova olovke i sve ih rasporedite po stolu/radnoj plohi i sl.

Svaki papir unutar krugova premažite maslom da se poslije kore mogu lakše skinuti.

Za tijesto – istučemo bjelanjke u čvrsti snijeg, žutanjke i cukar miksamo dok ne posvijetle, zatim dodajemo brašno i malo snijega od bjelanjaka – miksamo da se poveže, na kraju kuhačom umiješati ostatak snijega.

Rasporedite ravnomjerno tijesto po papirima (otprilike 4 pune žlice na svaki), te plastičnom lopaticom zagladite tijesto do rubova da dobijete tanku koricu. Stavite prvi papir na okrenuti veliki pleh od pećnice i stavite peći u zagrijanu pećnicu na 200 °C oko 8 minuta (ovisi o pećnici, pazite da vam kore ne izgore, trebaju biti zlatno žute boje).

U pripremi imate drugi pleh na kojem već čeka sljedeća kora, znači čim pleh izvadite iz pećnice stavljate drugi i tako ćete biti prilično brzo gotovi. Pečenu koru zajedno s papirom stavite na žicu da se hladi. Pečene kore slažite jednu na drugu i pustite da se skroz ohlade. Papir skinite prije nadijevanja s kremom.

Za kremu: čokoladu otopite na laganoj vatri/pari/mikrovalnoj i neka se skroz ohladi ali ne stvrdne. Ako ne želite stavljati sirove žutanjke u kremu, možete ih malo obraditi na pari, par minuta miješati kuhačom da ih prođe temperatura. Omekšali maslac miksati, dodati cukar u prahu, zatim žutanjke i čokoladu i miksati da se dobro poveže.

Kreme ima dosta, ali treba je podjednako rasporediti po korama i ostaviti za omazivanje i ružice na vrhu na koje se naslanjaju karamelizirane korice.

7 kora nafilajte i omažite tortu da sve bude ravno, našpricajte 12-16 ružica na vrhu torte i stavite u frižider.

Prije nego počnete topiti cukar za 8. koru, pripremite rešetku za hlađenje karameliziranog biskvita, dasku na kojoj ćete koru rezati, stavite koru bez papira, oštri nož, ožicu i komadić masla.

Cukar stavite u veći lonac -tako da nije u debelom sloju, da se topi na laganoj vatri, ne miješati dok ne vidite prve naznake topljenja (ako prerano počnete miješati mogu vam ostati grudice), kad vidite na mjestima da se počelo topiti lagano miješajte dok se sav cukar ne otopi, treba imati zlatnožutu boju.

Sad treba raditi brzo, izliti karamel na koru, ožicom ga ravnomjerno rasporediti po cijeloj kori te brzo dok je karamel još žitka masa provlačiti nož kroz maslo i označavati fete. Svaki put provučemo nož kroz maslo i tako označimo 12-16 feta. U prvom krugu glavno da se fete označe, a čim to završite onda i prerežite svaku fetu do kraja te stavite na rešetku na hlađenje. Karamel se brzo hladi pa ako ovako ne odradite, hladan popuca i ne može se lijepo rezati.

Ohlađene fetice posložite ukoso naslonjene na ružice od kreme (koliko napravite ružica, toliko napravite i feta). Rub torte ukrasite po želji, ja sam ga posula listićima oguljenih mjendula.

Doboš torta svrstava se u veličanstvene klasične torte, a više o njima možete pročitati u članku http://www.coolinarika.com/magazin/clanak/slavne-torte/.

U slast!

 

Leave a Reply

Kategorije
Oglas